Úloha a kompetence lékařské posudkové služby v sociálním zabezpečení - Váňová, Romana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma Úloha a kompetence lékařské posudkové služby v sociálním zabezpečení se zabývá činností Lékařské posudkové služby a posuzováním zdravotního stavu osob pro účely dávek systému sociálního zabezpečení. Lékařskou posudkovou službu tvoří posudkové komise, které disponují posudkovými pravomocemi. Vydávají posudky o zdravotním stavu osoby v souladu s kritérii obsažených v právních předpisech. Posudek pak slouží jako podklad pro rozhodnutí k přiznání některé ze sociálních dávek. Jedná se o dávky poskytované na základě nemocenského a důchodového pojištění, o dávky tzv. nepojistné, tj. dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče a zaměstnanosti. Cílem této práce bylo popsat stávající kompetence posudkového orgánu a zjistit, zda lze tyto kompetence převést na jinou lékařskou či nelékařskou odbornost. Teoretická část popisuje činnost Lékařské posudkové služby, kompetence a úlohu v jednotlivých systémech sociálního zabezpečení. Praktická část ověřuje hypotézy ohledně převedení kompetencí na jinou lékařskou či nelékařskou odbornost. V praktické části své práce jsem se zaměřila na posuzování zdravotního stavu pro účely příspěvku na péči. Příspěvek na péči je poskytován osobám, které jsou z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu závislé na pomoci jiné osoby. Byl proveden kvantitativní výzkum. Celkem bylo rozdáno 90 dotazníků respondentům ve věku do 65 let z Benešova a okolí. V souvislosti s cílem práce byly určeny následující hypotézy. Hypotéza H1: Kompetence LPS lze převést na jinou lékařskou odbornost při posuzování stupně závislosti. Tato hypotéza byla potvrzena. Zjistila jsem, že 62 % respondentů si přeje, aby je posuzoval pouze praktický lékař. Tudíž se nabízí možnost, převést kompetence LPS na praktické lékaře. Praktický lékař zná své pacienty více, nežli posudkový lékař. Hypotéza H2: Kompetence LPS lze převést na jinou nelékařskou odbornost při posuzování stupně závislosti. Hypotéza H2 byla také potvrzena. 69 % respondentů chce, aby posudek sepsal někdo jiný, než posudkový lékař. A zároveň 55 % respondentů si myslí, že lze převést kompetence na odborně proškolené osoby. Zde je možné převést kompetence posudkových lékařů na referentky posudkové služby. Výsledky práce mohou sloužit jako ukazatel současného vnímání lékařské posudkové služby laickou veřejností.
The Role and Competence of the Medical Assessment Service in the Social Security System
Keywords: Lékařská posudková služba; posudek; sociální zabezpečení; příspěvek na péči; The Medical Assessment Service; medical assessment; The Social Security System; Care allowance