Farmaceutický průmysl ve světě - geografické aspekty - Dušek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této diplomové práce je světový farmaceutický průmysl se zaměřením na jeho geografické aspekty. Jedná se o progresivní průmyslové odvětví, které má specifickou strukturu a vyznačuje se specifickými trendy vývoje a lokalizace. Základní charakteristiky farmaceutického průmyslu zachycuje první oddíl diplomové práce. Oddíl druhý se zabývá především světovým farmaceutickým průmyslem, významnými výrobci léčiv a farmaceutickými společnostmi a také geografickou organizací a rozmístěním tohoto odvětví. Rovněž je zde přiblížena problematika výzkumu ve farmaceutickém průmyslu, otázka nadnárodních činností farmaceutických společností či fungování mezinárodních farmaceutických sdružení. Poslední třetí oddíl se zabývá českým farmaceutickým průmyslem a situací tohoto odvětví v ČR. Práce se zaměřuje především na domácí výrobce léčiv, zachycuje jejich historii a současný stav, odhaluje některé geografické zákonitosti tuzemského farmaceutického průmyslu a distribuce. Nedílnou součástí této diplomové práce jsou také tabulky, grafy a mapy, které slouží především k doložení a upřesnění získaných poznatků.
Pharmaceutical industry in the world - geographical aspects
Keywords: Farmaceutický průmysl; farmaceutická společnost; lokalizace průmyslu; výrobci léčiv.; Pharmaceutical industry; pharmaceutical company; localization of industry; producers of pharmaceutics.