Racionalismus a empirismus v etice sociální práce - Paterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá etickými teoriemi v sociální práci. Zhodnocuje přínos etických teorií pro oblast sociální práce obecně a následně i konkrétně, rozpracováním tří vybraných etických teorií- Kantovy racionalistické etiky, Humovy empiristické etiky a etiky péče. Poukazuje na důležitost eticky správného rozhodování, s čímž souvisí i znalost základních etických hodnot. Obojí je nezbytnou součástí profesionality sociálního pracovníka. Etické teorie přispívají k lepšímu pochopení etiky a přicházejí s teoretickým návodem, jak lze etické hodnoty aplikovat v praxi.
Rationalism and empiricism in ethics of social work
Keywords: etická teorie; racionalismus; empirismus; etika péče; sociální práce; motivace; moc; ethical theory; racionalism; empirism; ethics of care; social work; motivation; control