Aspekty výtvarného projevu - Vohradská, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická část mé bakalářské práce se zabývá aspekty výtvarného projevu. Tyto aspekty jsou rozděleny do pěti kategorií: techniky, historie, estetiky, psychologie a pedagogiky. Technický aspekt zahrnuje základní techniky kresby, malby a grafiky. Historický aspekt pojednává o proměnách umění v dějinách. Popisuje také podstatu výtvarného projevu jednotlivých uměleckých stylů. Estetický aspekt pracuje s předními pojmy estetiky, tj. krása a ošklivost či umění a kýč. Psychologický aspekt se zabývá psychologickým pohledem na vkus. Zahrnuje také psychologii umění a arteterapii. Pedagogický aspekt se zabývá popisem pojmů jako vývoj dětské kresby, výtvarná výchova, motivace, námět, výtvarný proces, osobnost výtvarného pedagoga. Praktická část práce popisuje jednotlivé činnosti výtvarného projektu. Záznamy výtvarných činností obsahují vzdělávací a výchovný cíl, úkol, výtvarně technické informace, výtvarné potřeby, motivaci, závěrečné hodnocení a reflexi. Cílem práce je specializace pedagoga volného času pro výtvarnou oblast a aplikace jednotlivých aspektů do kontextu výtvarné výchovy.
Aspects of art manifest
Keywords: Klíčová slova: volný čas; pedagogika volného času; technický aspekt: kresba; malba; grafika; historický aspekt: dějiny umění; umělecký styl; estetický aspekt:krása; ošklivost; umění; kýč; psychologický aspekt: vkus; psychologie umění; arteterapie; pedagogický aspekt: vývoj dětské kresby; výtvarná výchova; motivace; námět; výtvarný proces; osobnost dítěte; osobnost výtvarného pedagoga; Key words: leisure time; leisure education; technical aspect: drawing; painting; graphic; historical aspect: history of art; artistic style; esthetical aspect: beauty; ugliness; art; kitsch; psychological aspect: taste; psychology of art; art therapy; pedagogical aspect: evolution of children's drawing; art education; motivation; theme; art process; personality of child; personality of art pedagogue