Náhlá zástava oběhu v podmínkách přednemocniční neodkladné péče - Švanda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá tématem náhlé zástavy oběhu v podmínkách přednemocniční neodkladné péče. Tato problematika byla, je a bude aktuálním tématem, na které je třeba upozorňovat, protože náhlá zástava oběhu mimo nemocniční zařízení, je v civilizovaném světě nejčastější příčinou úmrtí. Teoretická část této práce obsahuje základní informace nejen v problematice NZO a její léčby, ale také se v ní popisuje, kdo je to zdravotnický záchranář, náplň jeho práce a kompetence dané zákonem. Marginální část teoretické části je věnována náhlé zástavě oběhu a její léčbě. Ta je podrobně popsána nejen pro laické zachránce, ale také pracovníky ve zdravotnictví. Výzkumná část proběhla kvalitativně formou polostrukturovaných rozhovorů. Práce má dva cíle. Prvním cílem bylo zmapování znalostí postupů laiků v oblasti základní neodkladné resuscitace. Druhý cíl měl za úkol zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů v oblasti rozšířené neodkladné resuscitace. Rozhovory se skládaly z šestnácti otázek, na které odpovídali náhodně vybraní respondenti. Respondenty byli zdravotničtí záchranáři a studenti vysokých škol v Českých Budějovicích. Výsledkem výzkumné časti, je tvrzení, že laičtí zachránci nejsou schopni poskytnout adekvátní léčbu náhlé zástavy oběhu a zdravotničtí záchranáři, se z části rozcházejí s nejnovějšími doporučenými postupy v oblasti neodkladné resuscitace. Situace s laickou populací si žádá větší důraz na edukaci v tomto tématu. U zdravotnických záchranářů, se situace vyřeší po vydání doporučeného postupu reflektujícího změny v této problematice, který zpracuje zaměstnavatel.
Cardiac arrest in terms of prehospital care.
Keywords: Infarkt; Náhlá zástava oběhu; Resuscitace; Zdravotnický záchranář; Heart attack; Sudden cardiac arrest; Resuscitation; Paramedic