Prevalence kouření u praktických lékařů a učitelů základních škol v Českých Budějovicích. - Strnadová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé práce bylo zjistit, jaká je prevalence kouření ve vybrané skupině praktických lékařů a učitelů základních v Českých Budějovicích. Zdůraznit význam lékařů a učitelů v prevencí kouření. Zjistit, jakých preventivních aktivit využívají ve své profesi ke snížení kuřáctví. Práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu, technikou dotazování. Výzkumem mé bakalářské práce jsem zjistila, že prevalence kouření u lékařů a učitelů je nižší než v běžné populaci. U praktických lékařů je 16 %, u učitelů 14 %. V běžné populaci dosahuje prevalence kouření 30 %. Naopak u praktických lékařů pro děti a dorost je stejná s prevalencí kouření v běžné populaci. Z výsledků výzkumné práce je patrné, že učitelé jsou pro své sociální okolí více příkladem než lékaři. Lékaři ale zase naopak více využívají preventivních aktivit, poskytují informace o možnostech odvykání a spolupracují s institucemi zabývajícími se prevencí a odvykáním kouření. Názory učitelů (lékařů) kuřáků a nekuřáků na provádění prevence se liší. Na snižování kuřáctví se nejvíce podílí celoživotní nekuřáci, dále pak bývalí kuřáci a na posledním místě pak současní kuřáci.
Prevalence of smoking in general practitioners and teachers at primary schools in České Budějovice.
Keywords: kouření; léčba; lékaři; prevence; učitelé; závislost; smoking; treatment; doctors; prevention; teachers; addiction