Poranění kolenního kloubu a následná fyzioterapie po plastice křížových kolenních vazů - Škabroud, Libor (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá problematikou poranění vazivového aparátu kolenního kloubu, především poraněním ligamentum cruciatum anterius. V teoretické části podává přehled základních informací týkajících se problematiky poranění vazivového aparátu kolene. Dále nabízí přehled recentních fyzioterapeutických metod užívaných u pacientů po plastice ligamentum cruciatum anterius. Vyhodnocením výsledků výzkumu, který byl zaměřen na porovnání efektivity fyzioterapie u dvou pacientů (aktivního sportovce a nesportovce) po plastice LCA, bylo zjištěno, že efektivněji probíhala terapie u pacienta sportovce, a to především ve smyslu rychlejšího nárůstu svalové hmoty.
Injuries of knee joint and consequential physiotherapy after crossed ligaments plastic
Keywords: fyzioterapie; kolenní kloub; léčba LCA; poranění kolenního kloubu; rehabilitace; ruptura LCA; vazivový aparát kolenního kloubu; physiotherapy; knee joint; the cure of LCA; injuries of knee joint; rehabilitation; rupture of LCA; fibrous aparatus of knee joint