Vliv ročníku, odrůdy a velikosti sadby na výnos a kvalitu hlíz konzumních brambor - Chuchel, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci byl sledován vliv ročníku, odrůdy a velikosti sadby na výnos a kvalitu hlíz konzumních brambor. Ve dvouletém pozorování (2011 a 2012) byly použity 4 odrůdy (Velox, Marabel, Adéla a Laura). Velikost sadbových hlíz byla u všech odrůd rozdělena do třech velikostních variant: A < 35 mm, B 35 - 60 mm a C > 60 mm. V obou letech pozorování byly sledovány parametry celkový a tržní výnos, průměrný počet stonků na trs, počet hlíz na trs, počet hlíz na stonek, průměrná hmotnost hlízy, frakční složení hlíz a obsah sušiny a škrobu v hlízách. Ročník se nejvíce podílel na celkové variabilitě u celkového a tržního výnosu a to 51,2 % resp. 54,4 %. Velikost sadby vyjádřila nejvyšší podíl u počtu stonků na trs a to 94,7 %. Deklarované varné typy si všechny použité odrůdy udržely. Stolní hodnota byla významným způsobem ovlivněna pouze odrůdou.
Effect of year, cultivar and size of seed potatoes on yield and quality of table potato tubers
Keywords: brambory; velikost sadbových hlíz; odrůda; stolní hodnota; potato; seed tuber size; variety; yield parameters; table value