Osobnost československého veslaře Jana Jindry - Slavíček, Adam (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zaměřuje na zpracování biografie úspěšného československého veslaře Jana Jindry. Po obsahové stránce je práce primárně zacílena na jeho osobnost, sekundárně pak na stručné zmapování tří oblastí historie veslování, a sice na veslování ve světě, v českých zemích a Československu a v jižních Čechách. Část věnována historii ve světě primárně pojednává o veslařských začátcích v Anglii, Spojených státech amerických a Německu. Historie veslování na jihu Čech je následně zacílena na veslařský klub v Jindřichově Hradci, Táboře a Třeboni. Z časového hlediska je práce zaměřena na 50.-70. léta, ve kterých Jan Jindra prožíval nejúspěšnější roky jeho veslařské kariéry, v širším kontextu pak na období počátku veslování u nás a ve světě. Součástí práce jsou úryvky z dobového tisku a memoárové literatury. Text je doplněn množstvím dobových fotografií a obrázků.
The Personality of Czechoslovak rower Jan Jindra
Keywords: Jan Jindra; veslování; závody; klub; historie; olympijské hry; Jan Jindra; rowing; races; club; history; olympic games