Rozpočtové určení daní obcím v ČR - Blahoutová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a zhodnotit vliv změn v rozpočtovém určení daní obcím v roce 2008 na alokaci daňových příjmů obcím. Nejprve je práce věnována vývoji daňových příjmů obcí od roku 2001 do roku 2007. Nejvýnosnější daně vykazují růst, naopak méně výnosné daňové příjmy se příliš v průběhu období nemění. Na základě analýzy porovnání daňových příjmů obcí v roce 2007 a v roce 2008 byl zjištěn nárůst všech daňových příjmů kromě daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daně z příjmů fyzických osob odváděné zaměstnavatelem. V roce 2009 došlo díky možnosti navýšení místního koeficientu k růstu daně z nemovitostí u většiny obcí České republiky. Výše daňových příjmů je pro menší obce stále nedostačující, uvažuje se tedy znovu o jejich navýšení.
Determination of tax rating to municipalities in the Czech republic
Keywords: fiskální decentralizace; daňové určení; daňové příjmy; obce; Fiscal decentralization; Tax determination; Tax revenues; Municipalities