Porod očima rodičky - Zadražilová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá představami těhotných žen o jejich porodu a tuto představu následně porovnává s reálným průběhem porodu. V teoretické části byla objasněna problematika porodu, jeho průběh a péče porodní asistentky v každé z jednotlivých dob porodních a mimo to byly uvedeny alternativní možnosti vedení porodu. Vzhledem k tématu bakalářské práce byla popsána i psychofyzická příprava na porod, porodní plán, role doprovodu během porodu a prevence vzniku porodního poranění. Pro výzkumnou část práce byly stanoveny dva cíle, a to zjistit představy žen o porodu a ty poté porovnat se skutečným průběhem porodu. Z těchto dvou cílů následně vyplynuly dvě výzkumné otázky, které se dotazovaly na představy a vize žen o porodu a na to, jak rodičky svůj porod vnímaly. K realizaci výzkumného šetření byla použita kvalitativní metoda polostrukturovaného hloubkového rozhovoru se ženami před porodem a po porodu. Výzkum proběhl v průběhu měsíce ledna a února 2018 s patnácti respondentkami, které souhlasily s poskytnutím rozhovoru. Rozhovor byl rozdělen na dvě části a to část před porodem a po porodu. V rámci rozhovoru před porodem ženy odpovídaly na devět a po porodu na deset otevřených otázek. Po sesbírání dat byly rozhovory doslovně přepsány a analyzovány prostřednictvím metody tužka a papír, poté byly odpovědi označeny kódy a zařazeny do vytvořených kategorií. Z výzkumného šetření vyplývá, že všechny respondentky se na porod informovaly, ať už z internetu nebo předporodních kurzů a nejčastěji si přály, aby byl jejich porod rychlý. Některé z respondentek měly sepsaný porodní plán a všechny respondentky chtěly k porodu partnera jako doprovod a některé kromě toho chtěly i dulu nebo soukromou porodní asistentku. Na porodní bolesti se většina respondentek nepřipravovala a téměř všechny respondentky chtěly nějakým způsobem využít během první doby porodní hydroanalgezii. Nadpoloviční většina respondentek používala během těhotenství nějakou z metod prevence poranění hráze. Od porodní asistentky respondentky nejčastěji očekávaly, že bude přátelská a bude umět poradit. Samotný průběh porodu nejčastěji respondentky hodnotily jako nezapomenutelný a kladný "zážitek". Podle většiny respondentek byla porodní asistentka milá a uměla jim podat srozumitelné informace. Prostředí porodního sálu působilo na téměř všechny respondentky příjemně. Většina respondentek zvládala porodní bolesti dobře. Všechny respondentky vnímaly doprovod u porodu jako psychickou podporu. U většiny respondentek došlo během porodu k porodnímu poranění. Téměř všechny respondentky uplatnily během porodu některou ze znalostí zjištěných v těhotenství a u všech respondentek, které měly sepsaný porodní plán, byla přání alespoň částečně splněna. Z výzkumného šetření vyplynulo, že se samotným průběhem porodu byla většina respondentek spokojena a jejich představa se od následné reality výrazně nelišila. Tato bakalářská práce může být využita pro těhotné ženy jako zdroj doplňujících informací nebo pro studentky porodní asistence jako shrnutí péče porodní asistentky o ženu během porodu. Volně přiloženou informační příručku mohou dostávat těhotné ženy v předporodním kurzu jako stručný souhrn průběhu porodu.
The childbirth through the eyes of woman who gives birth
Keywords: Porod; porodní asistentka; rodička; ošetřovatelská péče; Delivery; midwife; woman who gives birth; nursing care