Urychlovače částic - Záleská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou urychlování elektricky nabitých částic. Nejprve jsou představeny základní technické koncepce, které lze považovat za předchůdce dnešních urychlovačů. Následuje přehledová kapitola, ve které jsou urychlovače rozděleny do skupin dle vybraných charakteristik (dráha, režim práce, druh srážky atp.). Hlavní část textu je věnována přehledu nejvýznamnějších urychlovačů používaných v současné vědecké praxi. Detailněji se pak práce zabývá laboratoří CERN a přilehlým urychlovačem LHC. Ten stojí v současnosti v centru zájmu jak odborné, tak i laické veřejnosti, neboť by měl umožnit simulovat podmínky, které panovaly při vzniku vesmíru. Poslední kapitola přináší stručný přehled nejvýznamnějších osobností z tohoto oboru.
Particle accelerators