Prostorová analýza ekonomických ukazatelů podniku - Berková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2021)
Výběr dobrého umístění pro firmu je jedním z nejdůležitějších dlouhodobých rozhodnutí vlastníků firmy, protože toto rozhodnutí nelze změnit a zajišťuje její budoucí úspěšný rozvoj. Proto je umístění podnikových aktivit po mnoho let součástí ekonomiky. Tato práce se zabývá touto problematikou. Cílem disertační práce je rozpoznání prostorových vztahů sídel společností. Nejprve jsou pozorovány prostorové vztahy mezi jednotlivými společnostmi v rámci jednotlivých sektorů. Následně jsou zodpovězeny otázky, zda zdraví společnosti následuje stejný osud jako ostatní blízké společnosti nebo je zcela nezávislé na jiných společnostech a zda se společnosti daří lépe v klastru nebo ne. Dalším cílem je navrhnout nový ekonometrický model pro rozpoznávání prostorové interakce společností podle jejich zdraví v nehomogenním případě. V analýze byl použit soubor sídel malých a středních podniků umístěných ve třech krajích nacházejících se v České republice, tj. V Jihočeském, Plzeňském a kraji Vysočina. Soubor dat byl shromážděn v roce 2015 a obsahuje 10 201 společností a se svými úplnými adresami. Společnosti jsou rozdělené do 13 sektorů. Metodika je založena na teorii bodového procesu. Vzhledem k tomu, že společnosti vybírají svá místa podle mnoha faktorů, byly pro modelování nehomogenity použity principy lokálního škálování. Výsledky byly získány aplikací Ripleyovy K-funkce a její odvozené Besagovy L-funkce. Nakonec byla nově zavedena funkce Locally Scaled Mark weighted K-function, pro zjištění závislosti zdraví firmy na její poloze. Tato funkce nebyla nikdy předtím použita. Zdraví společnosti bylo určeno pomocí klasifikačního modelu manželů Neumeierových IN05. Analýzy této práce odhalily, že společnosti ve všech odvětvích mají tendenci k silnému shlukování. Podařilo se nám prokázat, že geografická koncentrace společností je silnější než populace, protože pomáhá zesílit výhody výroby a inovací, konkrétně snížit transakční náklady, zvýšit tok informací, zlepšit specializované potřeby a být silnější v konkurenčním prostředí. Jelikož nebylo možné prokázat, že populace plně vysvětlí shlukování firem, byla populace v analýzách nahrazena hustotou bodového procesu společností. Hlavním cílem této disertační práce však bylo odpovědět na otázku, zda je zdraví firmy ovlivněno zdravím jiných blízkých společností a zda jsou společnosti zdravější, když se nacházejí v klastrech nebo ne. V těchto analýzách se podařilo v rámci sektorů odhalit určité zákonitosti, které mohou vysvětlovat trend umístění sídla společnosti. Tyto pravidelnosti jsou podrobně popsány v práci. Analýzy této práce by mohly být použity jako klíč, který může pomoci s výběrem vhodné lokality pro založení nové společnosti. Avšak neexistuje žádná přímá odpověď na to, kde by se měla společnost nacházet. Je třeba vzít v úvahu, že lokalizační teorie mají omezené použití kvůli své obecnosti. Do zpřesnění modelu by bylo nutné přidat další proměnné, například dostupnost technologií a kapitálu, osobní preference, geografickou vzdálenost od konkurence, blízkost dodavatelů, průmyslový areál, suroviny, komunitu, nedokonalá konkurence, externality atd.
Spatial analysis of economic indicators of the company
Keywords: Lokalizační teorie; shlukování; zdraví firem; lokální škálování; Locally Scaled Mark weighted K-function; Global envelope test; Location theories; Clustering; Health of companies; Local scaling; Locally Scaled Mark weighted K-function; Global envelope test