Stanovení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech - Korandová, Květa (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo sledovat zastoupení probiotických mikroorganismů ve vybraných kysaných mléčných produktech. Pro stanovení kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus a rod Bifidobacterium byly vybrány z tržní sítě 3 vzorky bílých jogurtů, u kterých výrobce deklaroval přítomnost bifidobakterií. Literární rešerše vysvětluje problematiku probiotických mikroorganismů a pojednává o procesu fermentace, fermentovaných mléčných výrobcích, a především o fermentovaném mléčném výrobku jogurtu. V experimentální části je tato práce zaměřena na vyhodnocení mikrobiologických analýz a kyselosti vybraných jogurtů v závislosti na vzorcích a doby skladování. Zjištěné výsledky ukázaly, že počet živých bakterií kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus splňovaly legislativní požadavky, zatímco počet bakterií rodu Bifidobacterium mohl být ovlivněn různými faktory, které zapříčinily, že dle výsledků v této práci, u některých vzorků nebyl dostatečný počet těchto bakterií.
Determination of probiotic bacteria in selected fermented milk products
Keywords: probiotické mikroorganismy; fermentované mléčné výrobky; jogurt; životaschopnost bakterií; kyselost; skladování; probiotic microorganisms; fermented dairy products; yoghurt; bacteria viability; acidity; storage