Euthanasie z pohledu zdravotnického personálu ve vybraných jihočeských nemocnicích - Opová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním tématem bakalářské práce bylo zjistit, jak se dnes staví lidé k problematice euthanasie a jaké udávají důvody pro či proti její legalizaci. Teoretická část je zaměřena na historii sebevražd a zneužití euthanasie v nacistickém Německu, legislativu a postoj jednotlivých států, které milosrdnou smrt či asistovanou sebevraždu povolují nebo tolerují a na názory některých českých osobností. Empirická část vyjadřuje názory zdravotních sester a díky kvantitativnímu výzkumu zjišťujeme, zda jsou v této oblasti dostatečně informovány. Pomocí anonymního dotazníku se dozvíme, zda by byly pro či proti legalizaci euthanasie v ČR, zda má vliv na jejich názor věk či oddělení na kterém pracují a frekvence setkávání se s umírajícím pacientem.
Euthanasy from the sight of medical staff in picked-up South-Bohemian hospitals
Keywords: euthanasie; asistovaná sebevražda; smrt; umírání; letting die; zneužití; svobodné rozhodnutí; euthanasia; assisted suicide; death; dying; letting die; abuse; free decision