Struktura obyvatelstva podle pohlaví - Česká republika - Kalbáčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce pojednává o demografii, respektive o demografických změnách v České republice v oblasti struktury obyvatelstva podle znaků biologických. Je zde zachycen jednak pokus o poznání vzájemného vlivu struktur podle pohlaví, některých demografických procesů a jevů a jednak pokus o identifikaci faktorů tuto strukturu ovlivňujících. Zejména se zaměřuje na historický vývoj počtu mužů a žen v České republice jak na úrovni pohlaví, tak na úrovni věku a na prostorovou diferencovanost obyvatelstva podle pohlaví. Prezentuje typizace krajů, okresů a SO ORP podle studovaných struktur. Práce je doplněna o kartografické výstupy, tabulky, grafy.
The structure of the population by sex - Czech Republic
Keywords: Demografie; demografický vývoj; struktura obyvatelstva; pohlavní rozdíly; porodnost; úmrtnost; stárnutí; Demography; demography development; population structure; gender differences; natality; mortality; ageing proces