Umění ve veřejném prostoru v letech 1945-1989 v Českých Budějovicích - Novotná, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se věnuje sochám ve veřejném prostoru Českých Budějovic realizovaných v letech 1945 až 1989. Šest vybraných děl bylo podrobeno formální analýze a uměleckohistorickému zhodnocení. Dále se práce zabývá jednotlivými autory, zasazením děl do dobového slohového kontextu i jejich působení v rámci urbanismu města. Tento problematický bod je v současnosti stále výrazněji diskutován, a to i ve vztahu k politicko-společenské situaci, v níž tato díla vznikala.
Art in the Public Space in České Budějovice from 1945-1989
Keywords: Veřejný prostor Českých Budějovic; Socialistický realismus; Umění ve veřejném prostoru 1948 - 1989; Umění 2. pol. 20. století; Art in the public space; sculptures; socialist realism; socialist authors