"Es kommt der Tag...Heim ins Reich?" Odsun sudetských Němců z území Československa na příkladu města Prachatice - Čadová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce s názvem "Es kommt der Tag...Heims ins Reich?" Odsun sudetských Němců z území Československa na příkladu města Prachatice pojednává důkladně o průběhu odsunu, od geneze této myšlenky přes její prosazení a přípravu až po její faktické provedení. Práce také podrobně seznamuje na základě dochovaných archivních materiálů s normáliemi stanovujícími postup proti osobám německé národnosti po skončení druhé světové války. Jednalo se o omezení jejich vlastnických práv, ztrátu československého státního občanství, v některých případech i svobody, jejich kategorizaci, shromažďování za účelem odsunu a samotný transfer těchto osob za hranice Československa. Neméně důležitou součástí práce je následné uplatnění těchto obecných skutečností na konkrétním místě, kterým je město Prachatice, čímž vznikl rozsáhlý jmenný soupis obyvatel německé národnosti členěný podle jednotlivých vypravených transportů, vnitřně dále podle čísel popisných původních bydlišť osob v těchto transportech zařazených.
"Es kommt der Tag...Heim ins Reich?" Expulsion of Sudeten Germans from Czechoslovakia on example of town Prachatice
Keywords: odsun; transport; sudetští Němci; Československo; Benešovy dekrety; zákony; Prachatice; expulsion; transport; Sudeten Germans; Czechoslovakia; Beneš decrees; laws; Prachatice