Canisterapie v domovech pro seniory - Boušová, Jana; Motlová, Lenka (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2016)
Aktivity a terapie za asistence zvířat jsou v posledních letech v České republice čím dál tím častěji nabízeny a využívány v oblasti komplexní péče o seniory. Canisterapie (aktivity a terapie s asistencí psů) patří mezi nejvíce používanou formu zooterapie v domovech pro seniory, která využívá pozitivní interakce mezi psem a člověkem. Canisterapie patří podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, jednak mezi výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, jednak mezi sociálněterapeutické činnosti. Autorka se v příspěvku zaměří na užívanou terminologii v oblasti aktivit a terapií za asistence zvířat a praktikování canisterapie v kontextu domova pro seniory jako pobytové sociální služby.
Canine therapy in nursing home
Keywords: canisterapie; aktivity a terapie s asistencí psů; domov pro seniory; aktivizace; senioři; canine therapy; activities and therapy with assistance a do; nursing home; activation; seniors