LE PRINCE SELON DIEU ET LES HOMMES Ctnosti křesťanského knížete pro Adama Františka ze Schwarzenbergu - Hálová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem předkládané bakalářské práce je představit dosud neznámý francouzský rukopis s titulem ,,Le prince selon Dieu et les hommes prouvé par les propres paroles de l?écriture sainte et appuyé du témoignage des docteurs de l?église et des meilleurs auteurs profanes ?? (Kníže podle Boha a lidí, doložený vlastními slovy Písma svatého a podepřený svědectvím církevních otců a nejlepších světských autorů). Rukopis byl sepsán v roce 1725 bádenským učencem Philibertem Josephem de Roux, který jej věnoval knížeti Adamu Františkovi ze Schwarzenbergu. Jak je již explicitně uvedeno v názvu spisu, autor v něm předkládá přehled vlastností a ctností, jež jsou podle něj nezbytné pro charakter křesťanského knížete. Po úvodním vymezení tématu a přehledu stavu bádání byly přiblíženy jednotlivé ctnosti a neřesti a k nim uvedené příklady, které autor vybral převážně z bible, dále z antických dějin a také z evropských dějin dovedených do jeho současnosti.
LE PRINCE SELON DIEU ET LES HOMMES Virtues of Christian prince for Adam Franz of Schwarzenberg
Keywords: francouzský rukopis; Bůh; bible; Philibert Joseph de Roux; Adam František ze Schwarzenbergu; křesťanský kníže; ctnosti a neřesti; příklady z bible; církevní otcové; světští autoři; French manuscript; God; Holy Scripture; church scholars; secular authors; Philibert Joseph de Roux; Adam Franz of Schwarzenberg; virtues and qualities; Christian prince; vices