Otevřené podílové fondy versus investiční životní pojištění - Nesvačilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
V posledním desetiletí prošlo investování v České republice výraznými změnami. Rozvoj investičních fondů na českém trhu je neodmyslitelně spjat s kupónovou privatizací, která se u nás uskutečnila ve dvou vlnách v roce 1992 - 1994. Výraznější posun přichází až na začátku nového tisíciletí, kdy na české území začínají pronikat zahraniční investiční společnosti. Zlomový rok pro kolektivní investování byl v roce 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Trh životního pojištění v posledních letech zaznamenal velký boom. Rostl v násobcích, od roku 1996 se více než ztrojnásobil. Ve své diplomové práci porovnávám dva vybrané produkty ižp a opf. Z ižp je od flexi od{&x2026;} a opf evropska penze od{&x2026;}. Podobnych produktu je na ceskem trhu cela rada, ale ve sve DP je všechny charakterizovat nemohu. Investiční životní pojištění je složitější produkt než otevřený podílový fond. Je především určeno těm, kteří mají závazky k třetím osobám např. rodině anebo při dlouholetém úvěru apod. Otevřený podílový fond je určitá forma spoření, která nabízí zajímavé zhodnocení investovaných prostředků. Nemohu říci, že jeden produkt je lepší než druhý. Pro mě se oba dva vzájemně doplňují. Z existenčních důvodů je, ale potřebnější životní pojištění v důsledku krytí lidských rizik klientů a jejich rodin. Doporučila bych lidem, kteří si chtějí uzavřít investiční životní pojištění nebo vstoupit do světa investování v podobě otevřených podílových fondů, aby se při výběru neomezovali jen na jednu pojišťovací a investiční společnost. V době poplatkových válek se ceny za téměř stejné produkty velmi liší. Klienti by měli mít porovnání vybraných produktů od více finančních institucí nebo finančních poradců, kteří mají téměř všechny společnosti pod jednou střechou a mohou si vybírat. Měli by dobře znát, co je pro klienty důležité, co ne a hlavně proč.
Open muttual funds versus investment life insurance
Keywords: otevřené podílové fondy; investiční životní pojištění; kolektivní investování; produkt; finanční poradce; klient; open muttual funds; investment life insurance; collective investing; product; financiall advisor; client