Hostitelská specificita tropických kůrovcovitých (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae, Platypodinae) - Hulcr, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Hostitelská specificita tropických kůrovcovitých byla studována líhnutím brouků ze 13 hostitelských stromů v nížinných deštných lesích Papuy Nové Guineje. Floemofágní kůrovci jsou úzce specializovaní jako typičtí herbivoři, zpravidla na úroveň čeledi. Ambrosioví brouci žijící v symbióze s houbami naopak nevykazují téměř žádnou hostitelskou specificitu. Nález nového případu ambroziové symbiózy mezi Scolytodes unipunctatus a třemi druhy hub ukazuje na nízkou specificitu tohoto vztahu. Hypotéza o zdánlivé polyfagii herbivora skrývající kryptické specializované druhy byla vyvrácena pro Homona mermerodes (Lepidoptera, DNA vzorky kůrovcovitých nebyly k dispozici). Haplotypová diverzita cytochromoxidázy 1 není kongruentní s distribucí jednotlivců na hostitelskýchj rostlinách či lokalitách.
Host specificity of tropical bark and ambrosia beetles (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae, Platypodinae)
Keywords: floemofagie; ambrosioví brouci; xylomycetofagie; mycetofagie; hostitelská specificita; ambrosiové houby; Raffaelea; Graphium; Gondwanamyces; Scolytodes; Homona; DNA barcoding; cytochromoxidáza 1; phloeophagy; ambrosia; xylomycetophagy; mycetophagy; symbiosis; host specificity; ambrosia fungi; Raffaelea; Graphium; Gondwanamyces; Scolytodes; Homona; DNA barcoding; cytochromoxidase I