Hospodaření s jelenem sikou v honitbě HS Líšťany - Hunčice. - Boháčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá hospodařením s jelenem sikou v honitbě HS Líšťany - Hunčice a přilehlém okolí, které bylo posuzováno od roku 2006. Hlavním cílem práce byla analýza stavů zvěře v dané honitbě, jejich vývoj, struktura populace, odstřely a v neposlední řadě se práce zabývá škodami způsobenými na porostech. Metodika byla zpracovaná na základě porovnání výsledků z honitby za období od roku 2006 do roku 2013 a výsledků od ORP Nýřany za období od roku 2005 do roku 2010. Ze zpracovaných výsledků je patrný nárůst zvěře jelena sika v honitbě a jeho následné rozšíření v analyzované lokalitě. Poměr pohlaví byl zjištěn ve prospěch samičí zvěře oproti samčí a to více než dvojnásobně. Součástí této práce je také vyhodnocení získaných údajů a vyslovení doporučení pro další hospodaření s jelenem sikou.
Management of sika deer in hunting area named HS Líšťany - Hunčice.
Keywords: Jelen sika (Cervus nippon nippon); myslivecké hospodaření; HS Líšťany-Hunčice; škody zvěří.; Sika deer (Cervus nippon nippon); game management; HS Líšťany-Hunčice; game damages.