Náměty pro environmentální výchovu dětí mladšího školního věku (s praktickou ukázkou při výuce místního regionu Písecka) - Benešová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této práce je vypracování vlastního návrhu výukového materiálu věnujícího se možnostem využití průřezového tématu "environmentální výchova". Výukový materiál, který byl navržen na základě teoretických a praktických poznatků vycházejících z nastudované literatury, z diskuzí se zkušenými odborníky, je možné využít ve školní i mimoškolní výuce žáka mladšího školního věku s pomocí didaktického vodítka s pracovními listy pro učitele. Navržené náměty byly vyzkoušeny, popřípadě poupraveny, aby žákům odpovídaly náročností a využitelností odpovídající jejich věku. Teoretická část je zaměřena především na vymezení zájmového území, komparaci školních vzdělávacích systémů na třech základních školách a v neposlední řadě na diskuzi, rozboru použité literatury a didaktické aplikaci v rámci vytvoření výukového materiálu.
Proposal for environmental education for children of primary school age (with practical demonstration of teaching the local region Písek)
Keywords: environmentální výchova; charakteristika zájmoého území; vzdělávací program; metodologická příručka; environmental education; characteristics of territory; educational system; metodology guide