Aplikační slovní úlohy na rovnice a jejich soustavy - Uhlířová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Schopnost řešit nestandardní aplikační úlohy spolu se schopností formulovat a řešit reálnou situaci pomocí rovnic a jejich soustav patří mezi výstupy od žáků základní školy v aktuálně platném Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání. Cílem práce je shromáždit sadu úloh, která vychází z reálných situací a představuje příklady aplikace matematiky v takovýchto situacích. Úlohy jsou vytvořeny na základě bakalářské práce, o kterou se diplomová práce opírá. Práce je zaměřena na didaktický pohled a výzkum tématiky rovnic a jejich soustav. Vytvořená sada úloh je ověřena v praxi, rozebrána a doplněna o reflexi z tohoto výzkumu.
Application word problems on equations and their systems
Keywords: matematika; slovní úloha; aplikace; pilotní studie; didaktika; mathematics; word problem; application; pilot study; didactics