Ověření různých způsobů reprodukce laboratorní ryby Danio rerio - Komendová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Danio rerio je často pouţívané v laboratořích celého světa ve velkém mnoţství oborů. Poptávka po této akvarijní rybě je předpokladem pro vybudování přesného systému jejího rozmnoţování. Úkolem této práce bylo zjistit nejvhodnější poměr pohlaví pouţitý pro rozmnoţování Danio rerio. Pokusy byly prováděny na sedmi poměrech pohlaví, které vyjadřovali rozdíly mezi velkými a malými hejny. Samci a samice byli chováni odděleně. Na vytření byly pouţity ryby v konkrétních poměrech. Jikry byly po výtěru spočítány. Velká hejna potřebovala delší čas na výtěr. Hejna s jednou samicí byla ve vytírací nádrţi jeden den. Malá hejna byla ponechána na vytření dva dny, velká tři dny. Výsledky byly následně zpracovány do grafů. V pokusech byl zjištěn největší úspěch při výtěru u poměru jeden samec na jednu samici. Velká hejna se nejevila ekonomicky. Velký počet ryb negativně ovlivňoval počet jiker na jednu samici v hejnu.
Different ways of reproduction of laboratory fish Danio rerio
Keywords: Danio rerio; poměr pohlaví; malá hejna; velká hejna; jikry; Danio rerio; rates of sexes; little shoals; big shoals; spawn