Analýza barokního textu - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je analýza kázání Na Den sv. Matěje apoštola ze souboru kázání Coelum vivum... (1724) Bohumíra Hynka Josefa Bílovského. Cílem práce je analýza hláskoslovných, tvaroslovných a lexikálních jevů Bílovského kázání. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část podává stručné informace o českém baroku a jeho periodizaci, o životě a díle kazatele B. H. J. Bílovského. Následuje obecná charakteristika výstavby barokního kázání a přehled zkoumaných hláskoslovných jevů. V praktické části se zabýváme kompozicí kázání, analýzou hláskoslovných jevů, sledujeme pronikání mluvených prvků do autorova jazyka. V tvarosloví vybíráme příznakové jednotky a v lexiku si všímáme užitých jazykových prostředků. V závěru práce hodnotíme úroveň autorova spisovného jazyka.
A linguistic Analysis of a Baroque text
Keywords: analýza; baroko; jazyk; kázání; analysis; Baroque; language; sermon