Role insolvenčního správce v konkurzu a v oddlužení - Šindelářová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce je Role insolvenčního správce v konkurzu a oddlužení. Práce vymezuje roli insolvenčního správce v celém průběhu insolvenčního řízení od jeho ustanovení do funkce až po skončení řízení. V první části práce krátce nastiňuji historický vývoj právní úpravy insolvenčního řízení a dále se zaměřuji na jeho charakteristiku. V další části práce se již věnuji osobě insolvenčního správce a jeho ustanovení do funkce společně s podmínkami, jak toto oprávnění získat. V praktické části práce se následně věnuji porovnání právní úpravy insolvenčního řízení před novelou insolvenčního zákona ze dne 1. 1. 2014 s aktuálním stavem řízení a zaměřuji se na analýzu územního působení jednotlivých insolvenčních správců. Veškeré tyto získané informace pak využívám v praxi, a to díky společnosti Alva s.r.o., která mi poskytla potřebné podklady k získání odpovědí na otázky, zda je práce jednotlivých správců vykonávána stejně nebo se od sebe liší a zda je jejich funkce správce plněna tak, jak je po nich požadováno. V závěru práce pak shrnuji veškeré zjištěné skutečnosti.
The role of insolvency administrator in bankruptcy and discharge of debts
Keywords: insolvenční správce; dlužník; věřitel; povinnosti v insolvenci; odpovědnost; odměna; insolvency administrator; debtor; creditor; obligations of the insolvency; responsibilities; remuneration