Vstupní znalosti a představy o středoevropských státech u žáků mladšího školního věku - Fleischmannová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá rozsahem a úrovní vstupních znalostí a představ o středoevropských státech u žáků mladšího školního věku. Cílem práce je prostřednictvím kvantitativního výzkumného šetření zhodnotit komplexní znalosti žáků prvního stupně o státech střední Evropy. Vyhodnocení probíhalo na základě dotazníkového šetření u 396 respondentů z osmi základních škol a umožnilo tak posouzení úrovně geografických znalostí u žáků čtvrtých a pátých ročníků základních škol. Analytická část diplomové práce se orientuje na výsledky a jejich srovnání dle několika kategorií, jimiž jsou rozdíly ve znalostech napříč školami, ročníky a genderu. Rovněž se tato část zabývá rozdíly vyplývajících z umístění a velikosti daných základních škol a v neposlední řadě také na zdroj těchto vědomostí. Závěrečná praktická část se zakládá na výsledcích dotazníkového šetření a obsahuje edukační materiál, který je rozšířen o metodickou příručku pro pedagogy a náměty na výuku středoevropských států.
Entry knowledge and ideas about Central European states for pupils of younger school age
Keywords: střední Evropa; 1. stupeň základní školy; Rámcový vzdělávací program; vstupní znalosti; vlastivěda; představy; Central Europe; primary education; Framework education programme; 1st grade of primary school; entrance knowledge; geography; concept