Jazyková analýza fotbalového slangu v prostěsdělovacím funkčním stylu - Stará, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem diplomové práce je jazyková analýza fotbalového slangu v prostěsdělovacím stylu. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá slangem a jeho zařazením v rámci českého jazyka. Zároveň jsou představeny onomaziologické postupy, jež se při tvorbě slangismů uplatňují. Také se věnuje funkčním stylům a především stylu prostěsdělovacímu. V praktické části je excerpovaný materiál sesbíraný z diskuzí na internetu podroben analýze především po stránce morfologické, lexikální a syntaktické, ale také sémantické a etymologické. Součástí práce je i rozbor a vyhodnocení dotazníkového šetření, jehož cílem je zjistit, zda se znalost slangových výrazů liší napříč generacemi.
Linguistic Analysis of Football Slang in the Colloquial Functional Style
Keywords: slang; nespisovná čeština; vrstvy češtiny; sociolekt; sportovní slang; fotbal; funkční styly; prostěsdělovací styl; diskuze na internetu; analýza; morfologie; lexikologie; syntax; sémantika; Slang; non-standard Czech language; classification of Czech language; sociolect; sports slang; football; functional styles; colloquial functional style; informal writing style; online comments; analysis; morphology; lexicology; syntax; semantics