Vyhodnocení výsledků odchovu plemenných býků masných plemen skotu - Strnadová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
V práci byly sledovány výsledky býků deseti masných plemen v OPB Cunkov s.r.o. Za roky 2004 až 2007 bylo vyhodnoceno 590 kusů zvířat. Nejvyšší počet hodnocených býků byl u plemene charolais (211ks), kteří měli průměrný denní přírůstek v testu 1883g, což byl nejvyšší dosažený průměrný denní přírůstek ze všech plemen. Z celkového počtu všech zařazených býků bylo 81,7% zařazeno do plemenitby a 18,3% býků bylo vyřazeno. Odchovna plemenných býků je důležitým prostředkem pro zajištění dalšího rozvoje při šlechtění plemen masného skotu.
Evaluation of sire rearing results of beef cattle breeds
Keywords: Průměrný denní přírůstek; masný skot; plemenný býk; odchov; testace; Average daily gain; beef cattle; sire; rearing; testing