Online technologie při distanční výuce matematiky - Benešová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zmapovat distanční výuku matematiky na základních školách. Realizovala jsem vícečetnou případovou studii, jejímž základem byly polostrukturované hloubkové rozhovory. Účastníky rozhovorů jsem vybrala na základě dotazníku, který jsem rozeslala mezi studenty středních škol, kteří absolvovali distanční výuku na základní škole. Díky tomuto dotazníku jsem zjistila jména učitelů a název základní školy, ve které jsou zaměstnáni. Celkem jsem zrealizovala 5 rozhovorů s učiteli základních škol a následně 18 rozhovorů s jejich žáky. K rozhovorům jsem vytvořila otázky pro učitele a žáky. Během rozhovorů s učiteli jsem se soustředila na to, jaké nástroje během distanční výuky používali a jak se s nimi seznamovali. Dále mě zajímalo, jaké byly jejich cíle, jaké výukové metody využívali, zda se objevily nějaké překážky, které bránily efektivní distanční výuce, a jaká pozitiva a negativa v distanční výuce vidí. Na konci každého rozhovoru dotazovaní učitelé porovnali distanční výuku s výukou prezenční. Otázky pro žáky byly velice podobné, jako pro učitele, aby docházelo ke triangulaci dat.
Online technologies in distance teaching of Mathematics
Keywords: Distanční výuka; online technologie; matematika; základní škola; žák; učitel; Distance teaching; online technologies; Mathematics; lower secondary school; pupil; teacher