Ošetřovatelská dokumentace a administrativa versus přímá péče o pacienta - Pitínová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat ošetřovatelskou dokumentaci a administrativu versus přímou péči o pacienta. Ve výzkumném šetření bylo zjišťováno kolik času tráví sestra u dokumentace a kolik u lůžka pacienta. V bakalářské práci bylo cíle dosaženo pomocí kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. V první části kvantitativního výzkumu byl využit nestandardizovaný dotazník, který byl distribuován v elektronické podobě. Dotazníky vyplnilo 200 sester, které pracují v nemocnicích jihočeského kraje. První hypotézou předpokládáme, že sestra stráví více času nad dokumentací a administrativou než nad přímou péčí o pacienta. Druhou hypotézou tvrdíme, že sestra pracující na jednotce intenzivní péče tráví více času při přímé péči o pacienta než sestra na standardním lůžkovém oddělení. V druhé části kvalitativního výzkumu bylo aplikováno skryté zúčastněné pozorování. Toto výzkumné šetření probíhalo v nemocnici České Budějovice a.s. na standardním oddělení a na oddělení jednotky intenzivní péče, kde se pozorování zúčastnilo 6 sester. Toto skryté pozorování bylo zapsáno do pozorovacího archu. Tato práce poskytuje informační materiál o vedení dokumentace a přímé péči o pacienta a s ohledem na výše popsané je přínosná pro laickou i odbornou veřejnost. Z kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření vyplývá, že sestry stráví více času v přímé péči o pacienta než u vedení dokumentace. Doporučuji, aby se téma dále zkoumalo, zjednodušila se dokumentace a tím ubyl čas strávený papírováním. Sestry by byly spokojenější a mohly se věnovat pacientům, zaměřily by se například i na vyšší potřeby nemocných.
Nursing documentation and administration versus direct patient care
Keywords: Sestra; pacient; dokumentace; přímá péče; ošetřovatelská péče; Nurse; patient; documentation; direct patients´ care; nursing care