Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ v regionu Táborsko - Lešková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá tématem Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ v regionu Táborsko. Hlavní náplní mé teoretické části bylo seznámit s charakteristikou dětské obezity, s jejími příčinami, riziky a následnými problémy a prevencí. Hlavní částí celé mé práce byl samotný výzkum. Pomocí antropometrického měření na žácích 2. stupně ZŠ v regionu Táborsko jsem zjišťovala tělesnou výšku, tělesnou hmotnost, obvod pasu, obvod boků, porodní hmotnost, porodní délku a BMI. Celkem se zúčastnilo 198 žáků z 6 oslovených základních škol. Z dat, která byla při měřeních získána, jsem zjistila, že se prevalence nadváhy vyskytuje u 13,1% žáků z celkového počtu měřených. Z těchto 13,1% se jednalo o 12 dívek a 14 chlapců. Prevalence obezity byla zjištěna u 7,6% žáků z celkového počtu a vyskytla se u 8 obézních dívek a 7 obézních chlapců.
The prevalence of the overweight and obesity of pupils on the second grade of the elementary school in the region of Táborsko
Keywords: Klíčová slova: Prevalence; nadváha; obezita; prevence; Keywords: Prevalence; overweight; obesity; prevention