Prevence závislostí na internetu a sociálních sítích u dětí ve věku 10-12 let - Zedníková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se věnuje závislosti dětí ve věku 10-12 let na internetu a sociálních sítích a následné prevenci a léčbě. Mým cílem bylo zjistit, zda jsou děti v tomto věku na internetu a sociálních sítích závislé a existují-li preventivní programy a v horších případech následná léčba. Teoretická část pojednává v první kapitole o definici závislostí, zejména nelátkových závislostí na internetu a sociálních sítích. Druhá se zaměřuje na vývoj dítěte ve středním školním věku. Třetí kapitola se zabývá internetem. Jeho vznikem a vývojem a službami, které nám nabízí. Čtvrtá kapitola pojednává o sociálních sítích. Podobně jako u internetu popisuji vznik a vývoj, kterým sociální sítě prošly. Jaké jsou jeho funkce a popis několika světových i českých sociálních sítí. Pátá nejrozsáhlejší kapitola popisuje pozitiva a negativa spojená s užíváním internetu a sociálních sítí. Poslední šestá kapitola je věnována prevenci a léčbě závislostí na internetu a sociálních sítích.
Prevention of dependence on the internet and social networks among children aged 10 to 12 years
Keywords: závislost; nadměrné užívání internetu a sociálních sítí; vývoj dítěte ve věku 10-12 let; internet; sociální sítě; prevence; addiction; excessive use of the internet and social media; the development of a child aged 10-12 years; the internet; social networks; prevention