Problematika závislosti na alkoholu u mladistvých - Filipová, Darina (Jihočeská univerzita, 2012)
Z výzkumů zaměřených na problematiku závislosti na alkoholu prováděných závislých na alkoholu v České republice vyplývá, že se počet osob závislých na alkoholu každoročně zvyšuje a alkoholizmus je vážným problémem veřejného zdraví. Závislých rok od roku přibývá, dokládá to i to co uvedl 10. března 2010 pro deník Právo MUDr. Petr Popov primář oddělení pro léčbu závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ? Dříve jsme měli zhruba 300 tisíc lidí závislých na alkoholu. Dnes je jich 600 až 700 tisíc. Přitom mužů je dvakrát víc než žen, ale ženy je rychle dohánějí.? Jak uvádí i článek z deníku Mladá Fronta Dnes ze dne 21. února 2012 mladých konzumentů alkoholu také přibývá a přitom nadměrné pití, pět a více skleniček nejméně třikrát měsíčně, přiznala asi pětina šestnáctiletých. Vyplývá to z výzkumu pro rok 2011, uvedeném ve zmíněném článku. Ve své diplomové práci, ve které se zabývám problematikou alkoholizmu mladistvých, bych chtěla zmapovat, jaký je problém alkoholizmu u mladistvých na Českobudějovicku a a zjistit úroveň jejich znalostí o zdravotních a sociálních důsledcích alkoholizmu. V teoretické části se věnuji obecně procesu a vzniku závislosti, problematice závislosti na alkoholu a sociálním a zdravotním důsledkům nadměrné konzumace alkoholických nápojů. Dále činitelům ovlivňujícím mladistvé v požívání alkoholu a jiných návykových látek a prevenci v oblasti závislostí zaměřené na mladistvé. Ve výzkumné části se věnuji konkrétně, socioekonomickému zázemí mladistvých respondentů, osobním zkušenostem s alkoholem a okrajově jinými návykovými látkami. Dále pak mapováním znalostí zdravotních a sociálních důsledků způsobených konzumací alkoholu, vlivem prostředí, komunit na vznik závislosti u mladistvých a tím jaké mají volnočasové aktivity. Využila jsem kvantitativního výzkumu, formou dotazníků. Z mého výzkumu vyplývá, že většina mladistvých si je vědoma následků užívání nebo nadužívání alkoholu, ale ve svém životě se v konzumaci alkoholických nápojů neomezují a ani je neuplatňují a konzumaci alkoholu s postupujícím věkem spíše zvyšují. K prevenci nadměrného užívání alkoholických nápojů, rozvoje závislosti u mladistvých a dalšímu rozšíření jejich vědomostí a dovedností využívaných v rámci snižování konzumace alkoholu prevence rozvoje následné závislosti by nepochybně mohla přispět edukace v oblasti krátké intervence rizikového pití alkoholu aplikovaná praktickým lékařem pro děti a dorost, cílené preventivní aktivity ve školách, edukace v rodinách a systematičtější využívání výcvikových seminářů, zaměřených na důslednější péči o osobně sociální rozvoj a lepší směřování volnočasových aktivit. Nepochybně by napomohlo i lepší legislativní opatření v postihování mladistvých uživatelů alkoholu a drog.
The Issue of Alcohol Dependence in Adolescents
Keywords: alkohol; mladiství; závislost; alcohol; teenagers; addiction