Ošetřovatelská péče u pacienta se zevním fixátorem - Přibylová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Název této bakalářské práce je: Ošetřovatelská péče u pacienta se zevním fixátorem. Zevní fixátor je kovová konstrukce nad povrchem kůže, která spojuje implantáty zavedené do kosti. Účelem zevní fixace je především stabilizace zlomenin. Práce má dvě hlavní části, teoretickou a praktickou.Teoretická část obsahuje základní informace o anatomii kosti, zlomeninách a jejich terapii. Dále se zabývá historií zevní fixace, ošetřovatelskou a rehabilitační péčí u pacienta se zevním fixátorem. Praktická část zahrnuje výzkumné šetření. V rámci šetření jsme si stanovili tři cíle a položili tři výzkumné otázky. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacienta se zevním fixátorem, zmapovat, zda sestry mají informace o péči o pacienta se zevním fixátorem a zjistit jak pacienti vnímají zevní fixátor. Položili jsme si tyto výzkumné otázky: Jaká specifika v ošetřovatelské péči se vyskytují u pacientů se zevním fixátorem? Mají sestry informace o péči o pacienta se zevním fixátorem? Jaké problémy pociťují pacienti se zevním fixátorem? Výzkumné šetření probíhalo kvalitativní formou. Výzkumný soubor tvořilo celkem 14 respondentů ? 7 pacientů a 7 sester pracujících na odděleních traumatologie, ortopedie a chirurgie. Informace byly získávány pomocí polostrukturovaných rozhovorů a zpracovány do kazuistik. Pro přehlednost byly některé údaje zaznamenány do tabulek. Na základě výsledků nám byly zodpovězeny výzkumné otázky. Specifiky ošetřovatelské péče u pacienta se zevním fixátorem jsou aseptické převazy a dopomoc při sebepéči. Sestry mají informace o péči o pacienta se zevním fixátorem a to i vzhledem k tomu, že výskyt pacientů se zevní fixací je na většině odděleních, na nichž bylo výzkumné šetření prováděno, poměrně nízký. Pacienti mají největší problém s komfortem. V rámci výzkumného šetření byl vypracován standard ošetřovatelské péče u pacienta se zevním fixátorem, který mapuje průběh ošetřovatelské péče. Pro pacienty byla vytvořena informační brožura, která obsahuje základní informace, týkající se léčebného režimu.
Nursing care about patient with external fixator
Keywords: ošetřovatelská péče; zevní fixace; zlomeniny; úrazy; nursing care; external fixation; fractures; injury