Vývoj, optimalizace a validace analytické metody na stanovení těkavých mastných kyselin ve vodných vzorcích metodou GC/MS - Opekar, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena na vývoj analytické metody pro stanovení těkavých mastných kyselin ve vodných vzorcích metodou GC-MS/MS. Teoretická část pojednává o obecných vlastnostech vybrané skupiny kyselin, jejich významu v bioplynových stanicích, způsobech stanovení a vybraných analytických metodách. Praktická část se pak týká především optimalizace různých parametrů v derivatizační reakci k získání nejvhodnějších podmínek. Nakonec byla metoda úspěšně validována a využita k analýze reálného vzorku.
Development, optimization and validation of an analytical method for determination of volatile fatty acids in aqueous samples using GC/MS
Keywords: těkavé mastné kyseliny; bioplynové stanice; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; metoda headspace; optimalizace; validace; volatile fatty acids; biogas plants; gas chromatography; mass spectrometry; headspace method; optimizition; validation