Drápkaté opičky (kosmanovití) - obchod, chov v lidské péči a výskyt v přírodě - Folejtarová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zaměřuje na zpracování dostupných informací o biologii, stavu populací ve volné přírodě, ohrožení a ochraně (zejména CITES, IUCN) čeledi Callitrichidae. Dále hodnotí a zpracovává mezinárodní obchod na základě údajů z databáze CITES v průběhu let 1977 2013. Výsledky jsou vyhodnoceny v rámci důvodů obchodu, původů exemplářů, struktury komodit, zemí importu a exportu. Mezi kriticky ohrožené druhy patří Leontopithecus caissara (lvíček černolící) s odhadovanou populací ve volné přírodě pouhých 400 jedinců, Saguinus oedipus (tamarín pinčí) s populací v přírodě kolem 6000 jedinců. Až 81% tvoří obchod kosmana bělovousého (Callithrix jacchus), který je klasifikován jako neohrožený. Nejčastějšími důvody obchodu jsou komerce, vědecké účely, ZOO a od 90. let medicínské důvody. Největší množství exemplářů pochází z chovů v zajetí. Nejčastější a nejpočetnější komoditou jsou vzorky, poté živí jedinci. Největšími importéry jsou USA a Švýcarsko. Mezi největší importéry živých jedinců patří USA a vzorků USA a Švýcarsko. Největšími exportéry jsou Německo a Velká Británie. Nejvíce živých jedinců exportovala Jižní Afrika, mezi největší exportéry vzorků patří Německo a Velká Británie.
Callitrichidae - trade, captive breeding, distribution pattern
Keywords: kosmanovití; Callithrichidae; kosman bělovousý; Callitrix jacchus; obchod; CITES; import; export; Marmosets and tamarins; Callitrichidae; Common Marmoset; Callitrix jacchus; trade; CITES; import; export