Pedagogická činnost před 20-30lety. - Netíková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Výzkumným problémem mojí diplomové práce bylo porovnat výhody, nevýhody a rozdíly dnešní doby a období před 20 ? 30 lety v pedagogické profesi. Kladla jsem si otázky - jak se dnešní doba liší od doby před 20 ? 30 lety? Co bylo jiné? Používali uči-telé jiné metody? Jaký vztah měli učitelé k žákům? Jací byli rodiče, měli zájem o studijní výsledky svých dětí? Jaký měli učitelé vztah k rodičům svých žáků? Ovlivňovala v době před 20 ? 30 lety pedagogickou činnost politika? V teoretické části jsem popsala jak politické události doby před 20 ? 30 lety, tak udá-losti týkající se školství té doby. K zodpovězení mých otázek jsem použila metodu dotazníků. Výzkumným vzorkem byly dvě skupiny kantorů. Učitelé, kteří učí dnes a učitelé, kteří učili před 20 ? 30 lety. Musela jsem tedy vymyslet dva druhy dotazníků, a sice dotazníky pro učitele, kteří učili před 20 ? 30 lety a dotazníky pro současné kantory. Interpretaci získaných dat jsem prováděla na základě tabulek a grafů. Výzkumnou část své práce pokládám za velmi přínosnou. Výsledky, které jsem získala metodou dotazníků, shledávám cennými a důležitými. Všechny mé otázky, na které jsem hledala odpovědi, byly zodpovězeny.
Pedagogical activity 20-30 years ago.
Keywords: Pedagogická činnost před 20 ? 30 lety; pedagogická činnost dnešní doby; Pedagog/kantor/ učitel; dotazník.; Pedagogical work before 20 ? 30 years ago; pedagogical word in these days; a teacher; a questionnaire.