Problematika motivace u dětí s ADHD. - Michalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou motivace u dětí s ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - porucha pozornosti s hyperaktivitou). Teoretická část obsahuje vymezení pojmu ADHD, definici, typické projevy, faktory podílející se na vzniku poruchy a problémy dětí s ADHD. V dalším oddíle je popsána motivace, zdroje a typy motivace a způsoby motivování žáků. Praktická část je věnována výzkumu, přičemž použitou metodou byl dotazník a rozhovor. Výzkumný soubor tvořilo dvacet pět dětí s ADHD z druhého stupně základních škol. Byla stanovena výzkumná otázka: Liší se nějakým způsobem motivace u dětí s ADHD od dětí bez této poruchy? Cílem bylo zjištění úrovně motivace žáků s ADHD ke školní práci. Uvedenou diplomovou práci bude možno využít pro seznámení veřejnosti s problematikou ADHD a dále by mohla tato práce posloužit jako nástin možnosti cíleného rozvíjení motivace v procesu vzdělávání žáků s ADHD.
Problems of motivation in children with ADHD
Keywords: ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder{--} porucha pozornosti s hyperaktivitou); nepozornost; hyperaktivita; impulzivita; motivace; školní výkonnost; ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder); inattention; hyperactivity; impulsivity; motivation; school performance