Sebevraždy seniorů - Máchová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2008)
SEBEVRAŽDY SENIORŮ Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila téma sebevraždy seniorů. V úvodu teoretické části práce jsem popsala všechny existující formy suicidálního chování. Jedná se o suicidální myšlenky, suicidální tendence, suicidální pokus a dokonanou sebevraždu. Blížeji jsem se zaměřila na dokonané suicidium. Charakteristiku vlastního pojmu sebevražda jsem popsala z různých pohledů lékařů, psychologů, filozofů a dalších odborníků, kteří se tématem sebevraždy zabývali. Popsala jsem členění suicidia na bilanční sebevraždy, demonstrativní suicidální jednání, impulzivní suicidální jednání a skupinové sebevraždy. Dále jsem se věnovala Ringelovu presuicidálnímu syndromu, způsobům suicidálního jednání a vývoji tendencí k sebevražednému jednání. Dále jsem popsala lékařské, sociologické a psychologické teorie suicidálního jednání. V závěru teoretické části práce jsem se zaměřila na stáří jako takové a suicidální jednání ve stáří. Popsala jsem jak biologické známky stárnutí, tak změny psychických funkcí ve stáří. Jelikož hlavní důvody suicidálního jednání seniorů často vycházejí z problémů, které provázejí stáří jako jsou deprese, dlouhodobé somatické onemocnění, úmrtí partnera, odchod do důchodu, sociální izolace, institucionalizace či závislost na alkoholu, zaměřila jsem se právě na tyto jevy. Poslední kapitola pojednává o prevenci suicidálního jednaní ve stáří. Cílem praktické části práce bylo provést výzkum sebevražd u seniorů v Jihočeském kraji, Ústeckém kraji, Libereckém kraji a v kraji Hl. město Praha a porovnání vývoje počtu sebevražd seniorů v těchto krajích. Výzkum byl zaměřen na sledování vývoje počtu sebevražd seniorů nad 65 let věku z hlediska vzdělání, pohlaví, způsobu provedení, velikostí obce a měsíce úmrtí v letech 2005 a 2006. Nástrojem sběru dat byly použity statistická data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Výzkum potvrdil, že sebevraždy ve stáří jsou četnější u mužů s nižším vzděláním, z velikostně malé obce a nejčastějším způsobem provedení je úmyslné sebepoškození oběšením, uškrcením a zadušením. Práce by mohla být využita pro další výzkum a pro prevenci suicidálního jednání seniorů.
Senoir suicides
Keywords: suicidální chování; sebevražda; stáří; senior; suicidal behaviour; suicide; old age; senior