Náhradní mateřství v České republice - Etické otázky náhradního mateřství - Barcziová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce má teoretický charakter a zabývá se problematikou náhradního mateřství v České republice. Cílem je přiblížit podstatné etické problémy a ukázat, jak je institut náhradního mateřství právně upraven. Dále se tato práce věnuji roli, jakou v institutu hraje sociální pracovník a v neposlední řadě se také zabývá rodinou, která je jedinečnou a nenahraditelnou institucí. Je známo, že v dnešní době stoupá počet neplodných párů a náhradní mateřství je jednou z metod pomoci v neplodnosti, při které se i tyto páry mohou stát rodiči. V České republice je ale institut náhradního mateřství jen minimálně upraven zákony a pro mnoho lidí z celého světa je eticky nepřijatelné. V práci upozorňuji na to, že je důležité, aby byl v budoucnu institut náhradního mateřství zcela právně upraven, aby nedocházelo k jakémukoliv zneužití tohoto institutu a aby se předcházelo negativním dopadům, které by mohly nastat.
Surrogate maternity in the Czech Republic - Ethical questions of surrogate maternity
Keywords: náhradní mateřství; neplodnost; etické otázky; sociální pracovník; právní úprava; surogate maternity; sterility; Ethical questions; social worker; legislation