Secesní kostel Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou a jeho architekt Josef Zasche. - Chrudimská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá secesním kostelem Povýšení sv. Kříže v Jablonci nad Nisou, kterému, ačkoliv se jedná o jednu z nejpůsobivějších ukázek secesního sakrálního umění u nás, byla doposud věnována pozornost pouze okrajově. Podobně je na tom i autor stavby, architekt německého původu Josef Zasche, který byl činný na počátku 20. století v Praze, díky čemuž se stal skoro jediným německým soukromím architektem působícím v našem hlavním městě. Samotný objekt kostela je podroben analýze architektury a jejímu zhodnocení s návazností na historické pozadí stavby. Nechybí ani snaha o vysvětlení, proč jsou secesní sakrální stavby tak ojedinělé a v neposlední řadě je představen i autor stavby Josef Zasche.
Art Nouveau church of Promotion st. Cross in Jablonec nad Nisou and his architect Josef Zasche.
Keywords: secese; 20. století; sakrální architektura; Josef Zasche; Art Nouveau; 20th century; sacral architecture; Josef Zasche