Specifika supervize dobrovolnických programů ve zdravotně sociální oblasti - Brázdová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Ačkoliv je v dnešní době přínos supervize již znám, přesto v mnohých oblastech stále uplatňována není. A to i v takových profesních oblastech, kde je přímá práce s klientem základem pracovní či dobrovolnické činnosti (např. ve zdravotnictví, školství, dokonce i v některých organizacích poskytující sociální služby, aj.). Tato práce informuje nejprve o supervizi všeobecně, tedy o její historii, cílech, funkcích či rozdělení. Dále se věnuje osobě supervizora, supervidovaného a jejich vztahu. Teoretická část je završena informacemi o sociálních službách, dobrovolnictví a supervizi dobrovolnických programů ve zdravotně sociální oblasti. Oproti supervizi u poskytovatelů sociálních služeb by tato supervize dobrovolníků měla být něčím odlišná, právě onou dobrovolností - nepovinností. Cílem této diplomové práce je popsat specifika supervize dobrovolnických programů ve zdravotně sociální oblasti. Dílčím cílem je najít rozdíly v poskytování a přijímání supervizí v dobrovolnických programech a supervizí v organizacích poskytující sociální služby. Výzkum byl kvantitativní i kvalitativní, byla využita metoda dotazování, technika polostandardizovaného dotazníku a řízeného rozhovoru. Hypotézy byly stanoveny tři. Dvě byly potvrzeny a jedna vyvrácena. Autorka dále na základě výsledků definuje specifika supervize dobrovolnických programů. Za nejdůležitější autorka považuje to, že dobrovolníci se účastní supervize dobrovolně a rádi, berou ji pro sebe za přínos a chápou ji jako přirozenou součást dobrovolnické činnosti. To je i nejvýraznější rozdíl mezi supervizí dobrovolníků a supervizí v sociálních službách, kde přes 50 % pracovníků chápe supervizi jako povinnou součást své profese a daleko větší procento pracovníků v porovnání s dobrovolníky uvádí, že nepovažují supervizi pro sebe za přínos. Využitelnost této práce v praxi autorka vidí v publikování výsledků v odborných časopisech či uveřejnění na internetových stránkách Národního dobrovolnického centra: Hestia Praha, protože o tomto tématu nebylo dosud téměř nic publikováno.
Specifics of supervision of volunteer programmes in health-social area
Keywords: dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti; supervize; supervize dobrovolnických programů; supervizor; Volunteering in the field of medical and social care; Supervision; Supervision in volunteer programmes; Supervisor