Sourozenci dětí s handicapem - Ciglerová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem sourozeneckého vztahu mezi dítětem s postižením a zdravým dítětem a vlivem handicapu dítěte na zdravého sourozence. V teoretické části je představena klasifikace postižení, situace rodiny s dítětem s postižením a poslední kapitola je věnována samotným zdravým sourozencům, jejich potřebám a aspektům sourozeneckého vztahu, v němž jeden ze sourozenců je handicapovaný. Technikou zvoleného kvalitativního výzkumu byly polostrukturované rozhovory se 7 zdravými sourozenci jedinců s postižením ve věku 19 až 32 let. Cílem v praktické části bylo zjistit, jaké bylo vyrůstat vedle dítěte s handicapem z pohledu zdravého sourozence, jaký byl podle zdravých sourozenců postoj rodičů k oběma či vícero dětem a dítěti s handicapem a jaká jsou specifika sourozeneckého vztahu zdravého a handicapovaného dítěte.
Siblings of the children with handicap
Keywords: handicap; sourozenecký vztah; rodina; zátěžová situace; zdravý sourozenec; handicap; sibling's relationship; family; stressful situation; healthy sibling