Úloha estetického prožitku v estetice Romana Ingardena a Stephena Coburna Peppera - Radostová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je analýza a porovnání koncepcí estetického prožitku dvou významných osobností estetiky 20. století, Romana Ingardena a Stephena Coburna Peppera. Na pozadí tohoto rozboru vyvstanou důležité otázky, na které se tato práce ve světle výše zmíněných koncepcí pokusí odpovědět. Jakou roli hraje v estetickém prožitku hmotné dílo a do jaké míry je zapojen vnímající subjekt? Co je objektem kritického hodnocení a na jakém základě posuzujeme estetické hodnoty?
The Role of an Aesthetic Experience in the Aesthetic Writings of Roman Ingarden and Stephen Coburn Pepper
Keywords: Roman Ingarden; Stephen Coburn Pepper; estetický prožitek; umělecké dílo; estetický objekt; estetická hodnota; Roman Ingarden; Stephen Coburn Pepper; aesthetic experience; work of art; aesthetic object; aesthetic value