Vliv vybraných kandidátních lokusů na ukazatele jakosti masa u skotu - Steblová, Halina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce byla zaměřena na analýzu polymorfismu v 2141. pozici v exonu 5 genu růstového hormonu (GH) a polymorfismu v 257. pozici v exonu 10 genu pro receptor růstového hormonu (GHR) a na stanovení vlivu těchto polymorfismů na křehkost masa. K analýze bylo využito 333 vzorků masa býků plemene českého strakatého skotu. Genotypizace lokusů GH a GHR byla provedena metodou PCR-RFLP. Pro odhalení jednonukleotidového polymorfismu byla u obou genů použita restrikční endonukleáza AluI. Pro určení křehkosti masa byla použita metoda měření síly ve střihu podle Warnera a Bratzlera. Hodnoty síly ve střihu vzorků syrového masa byly naměřeny 14. den po porážce. Poté byl statisticky vyhodnocen vztah mezi genotypy a sílou ve střihu. Ve sledované populaci se pro lokus GH vyskytovalo 166 jedinců s genotypem LL, 161 heterozygotů LV a 6 homozygotů VV. Relativní frekvence genotypů tedy byly 0,499 (LL), 0,483 (LV) a 0,018 (VV). Frekvence alely L byla 0,74 a alely V byla 0,26. Pro lokus GHR bylo ve sledované populaci zjištěno 178 homozygotů AA, 105 heterozygotů AG a 50 homozygotů GG. Relativní frekvence genotypů byly 0,535 (AA), 0,315 (AG) a 0,15 (GG). Frekvence alely A byla 0,692 a alely G byla 0,308. Pomocí statistické analýzy byl zjištěn významný vliv genotypu genu GH na sílu ve střihu, respektive křehkost (P<0,05). Pro lokus GHR nebyl zjištěn žádný vliv genotypu na sílu ve střihu (P>0,05).
Effect of selected candidate loci on meat quality indicators by cattle
Keywords: kandidátní gen; gen růstového hormonu; gen pro receptor růstového hormonu; genetický marker; jakost masa; křehkost; PCR/RFLP; candidate gene; growth hormone gene; growth hormone receptor gene; genetic marker; meat quality; tenderness; PCR/RFLP