Komparace lidských práv u dětí žijících v rodině a mimo ni - Tůmová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou lidských práv dětí žijících v rodině a dětí v náhradní rodinné výchově souladu s právní úpravou v rámci České republiky. V diplomové práci uvádím vývoj a strukturu sociálně-právní ochrany dětí a zákony, které ji upravují. V diplomové práci bylo mým cílem provést komparaci s vybranými evropskými státy a státy Evropské unie a navrhnout doporučení de lege ferenda k ochraně lidských práv dětí dle právního řádu České republiky a dle mezinárodních právních norem. K dosažení tohoto cíle jsem použila obsahovou analýzu uvedených dokumentů a sekundární sběr dat získaný rešerší uvedené literatury. Na základě provedené komparace a na základě zjištěných dat byla navržena doporučení vedoucí k dodržování a respektování práv dětí v České republice.
The human rights of children living in families and children in foster care in accordance
Keywords: lidská práva dětí; právní dokumenty; ochrana práv dětí; human rights of children; legal documents; protection of children's rights