Problematika zneužívání návykových látek ve vybraném výchovném ústavu - Fabešová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá aktuální problematikou zneužívání návykových látek dívkami ve Výchovném ústavu Jindřichův Hradec, ve kterém jsou umístěné dívky na základě soudního rozhodnutí. Teoretická část se zaměřuje na problematiku závislosti na návykových látkách, dále na ústavní výchovu, poruchy chování a v poslední kapitole jsou popsány typy prevence. Další samostatnou kapitolou jsou druhy návykových látek, které jsou rozděleny na legální a nelegální drogy.Pro praktickou část byl použit kvalitativní výzkum a informace z tohoto výzkumu byly zpracovány v designu případových studií. Aby výsledky výzkumu byly přehledné, byly zpracovány tabulky a graf, ve kterých jsou získaná data prezentována. Na konci bakalářské práce nalezneme diskuzi a poté závěr.
The Issue of addictive substance abuse in an educational institution
Keywords: Návyková látka; problematika závislosti; ústavní výchova; výchovný ústav; poruchy chování; prevence.; Addictive substance; problems of addiction; institutional care; educational institution; behavioural disorders; prevention